Mentorordning

Mentorordning kontinuerlig og professionel støtte

SOVI’s mentorer er specialiseret i autisme/AD(H)D og uddannet til at støtte og coache dig på din vej mod et nyt arbejdsliv.

Med en mentor vil du have et menneske ved din side, som du føler dig tryg ved, og som vil hjælpe dig med at håndtere det, der optager dig allermest.

“Når man har mødt en person med autisme/AD(H)D, har man mødt én”

Alle mennesker er forskellige, og autisme/AD(H)D kommer til udtryk forskelligt fra person til person. Din mentor kan hjælpe dig med at forstå din autisme/AD(H)D bedre, så du kan blive klogere på dine styrker, mulige skånehensyn og udvikle brugbare kompensationsstrategier til at tackle arbejdslivets udfordringer.

 

SOVI tilbyder fire beskæftigelsesrettede mentorordninger

Med en mentor fra SOVI får du kontinuerlig og professionel støtte i relation til de praktiske og psykiske udfordringer, du kan opleve på en arbejdsplads eller på din vej mod arbejdsmarkedet.
Din mentor vil løbende lære dig og dine udfordringer bedre at kende, og når du har behov for støtte, vil din mentor være tilgængelig. Hvis det skulle vise sig, at din mentor er på ferie/syg, vil din sekundære mentor, som du også vil have mødt i forvejen, træde til.

Psykoedukation — mentorordning for bedre selvforståelse

I SOVI’s mentorordning for bedre selvforståelse får du professionel hjælp til at undersøge og forstå, hvordan autisme/AD(H)D kommer til udtryk hos dig. Vi har et ressourcefokus og støtter dig med at udvikle hensigtsmæssige kompensationsstrategier.

Samtidig sætter vi fokus på de særlige fordele og styrker, som også er en del af din diagnose, og hvordan du kan udnytte disse særlige styrker – som vi kalder ’autismekraft’ eller ‘ADHDkraft’. For mange af autismens og ADHD’ens særlige kendetegn er faktisk i høj kurs i erhvervslivet.

 

Psykoedukation — en forudsætning for udvikling
  • Få viden om autismens/AD(H)D’ens styrker og udfordringer
  • Forstå hvordan autismen/AD(H)D’en kommer til udtryk hos dig
  • Få støtte til at udvikle handlestrategier, som virker for dig
  • Få hjælp til at udvikle stress-strategier

Mentorordning som brobygger mellem dig og din arbejdsplads

Uklar kommunikation er den største barriere for et godt og produktivt samarbejde. For at finde dig til rette på en arbejdsplads kan du få støtte af en SOVI-mentor, hvis rolle er at bygge bro i samarbejdet og kommunikationen mellem dig og din arbejdsgiver.

Med udgangspunkt i konkrete problemstillinger på din arbejdsplads vil din mentor rådgive dig, så du fx kan lægge nye strategier i samarbejdet eller håndtere nye opgaver. Din mentor vejleder dig i forhold til at forstå dine kollegers måder at tænke, agere og kommunikere på, da en god selvforståelse er en vigtig forudsætning for at blive god til at håndtere udfordringer og interagere i sociale fællesskaber.

Din mentor kan også bidrage til et bedre samarbejde ved at fortælle om autisme/AD(H)D på din arbejdsplads.

Mentorordning som netværksgruppe

En netværksgruppe af ligesindede, som har nogenlunde de samme erfaringer og udfordringer, kan være en stor støtte på din vej mod at opnå en varig tilknytning til arbejdsmarkedet.

Med udgangspunkt i arbejdet med at opnå bedre selvforståelse af din autisme/AD(H)D faciliterer SOVI små netværksgrupper i håndholdte forløb. Her tager vi udgangspunkt i aktuelle oplevelser for at støtte gruppens medlemmer i at håndtere generelle og konkrete udfordringer på arbejdspladsen.

Din netværksgruppe:

  • er en mindre gruppe , hvor du deler erfaringer med andre
  • er møder og samtaler faciliteret af en SOVI-mentor
  • er undervisning i autisme og ADHD

Mentorordning — som en del af et ressourceforløb

Hvis du har behov for særlig støtte i en længerevarende, udviklende indsats, kan SOVI hjælpe med at afklare og udvikle dine arbejdsmæssige ressourcer.

Vi kan også støtte dig i at blive mere bevidst om, hvordan dine udfordringer kommer til udtryk, og med fokus på styrkerne i din autisme/AD(H)D kan vi hjælpe dig med at udvikle gode kompensationsstrategier.

Autisme- og ADHD-orienteret kompetenceudvikling

Som én ud af flere indsatser kan SOVI træde ind i din tværprofessionelle rehabiliteringsplan.

Med SOVI’s indsats får du en individuel, tværfaglig og håndholdt indsats, som hjælper dig med at træne dine faglige, sociale, personlige og kommunikative kompetencer. Det overordnede formål er at udvikle dine kompetencer, så du på sigt kan komme i arbejde eller tage en uddannelse.

Skal du starte i mentorforløb?

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som du måske har.
Hvad skal jeg lave i et mentorforløb?

Når du starter i mentorforløb, mødes du en time om ugen med den mentor, som du er blevet matchet med.

Din mentor vil forsøge at give dig viden og strategier, som du kan bruge til at få et godt arbejdsliv.

Hvorfor skal jeg have et mentorforløb?

Et mentorforløb har til formål at give dig viden og støtte, som hjælper dig med at starte i uddannelse, praktik eller arbejde. Hvis du allerede er i gang med uddannelse eller job, kan et mentorforløb hjælpe dig med at opnå viden og strategier, som hjælper dig i forhold til din diagnose.

Hvordan er forløbet sat sammen?

Du møder din mentor fra SOVI første gang på jobcenteret sammen med din sagsbehandler. Her aftaler du indholdet i forløbet i samarbejde med din mentor.

Hvor foregår et mentorforløbet?

Samtalerne med din mentor finder sted der, hvor du har det bedst med det. Det kan fx være på SOVIs kontor, dit lokale bibliotek eller hjemme hos dig selv.

Hvornår skal jeg starte?

Så snart aftalen er på plads med din sagsbehandler, kan mentorforløbet gå i gang.

Hvor længe varer et mentorforløb?

Forløbet varer 13 uger, men kan forlænges efter aftale med sagsbehandler.

Hvad er en mentor? Og hvem er min mentor?

En mentor er en person, som kan støtte og vejlede dig i en periode. En mentors opgave er at give dig viden og strategier, som hjælper dig på vej til et godt arbejdsliv.

På SOVI er jobkonsulenterne specialiseret i at hjælpe mennesker med autisme og/eller ADHD til et godt arbejdsliv.

Hvad kræver det af mig at være i et mentorforløb?

Forløbet kræver af dig, at du mødes med din mentor en gang om ugen.

Hvad sker der, når forløbet er færdigt?

Når du er færdig med et mentorforløb, er det målet, at du er rustet til at starte i uddannelse eller job, på de vilkår som passer til dig.

Andre tilbud fra SOVI

Beskæftigelsesindsatser til dig med autisme/AD(H)D, som stiler mod et arbejde eller studie.

Isbryderordningen

Få støtte til træde ind på arbejdsmarkedet, og endnu vigtigere, at fastholde dit job.

Jobsøgning

Få ekstra støtte og find et job, der matcher dine ressourcer.

Afklaring af arbejdsevne

Tag det første skridt mod et godt arbejdsliv

Anne er klar til at besvare dine spørgsmål

Du er altid mere end velkommen til at skrive eller ringe.

Anne Frydendal, der er faglig koordinator for SOVI’s beskæftigelsesindsatser, er klar til at hjælpe dig.

Mail: afj@sovi.dk

Telefon: 30 20 74 44