Den 30. marts 2023 afholder vi her på SOVI vores 4. sagsbehandler arrangement, hvor vi dykker ned i emner, som omhandler autisme og/eller ADHD-diagnosen. Arrangementet er for alle vores samarbejdspartnere og vil tage udgangspunkt i nogle af de emner og situationer, som vi møder på vores vej i de forskellige jobcentre, hvor vi oplever at ”mere viden omkring diagnosen” vil kunne skabe en lettere og mere problemfrit kommunikation, både for sagsbehandleren og den enkelte borger. Vi afholder de her arrangementer, fordi vi, på SOVI, er ”lidt nørder” indenfor lige præcis autisme og ADHD diagnosen og fordi vi på SOVI er af den klare overbevisning, at mere viden skaber forståelse og udvikling for den enkelte individ med en autisme og/eller ADHD diagnose.
Vi vil i dette oplæg tage udgangspunkt i mentaliseringsevnen og Theory of mind, som er en af de 3 psykologiske begreber som ligger i autismediagnosen. Mange af de ledige som vi møder med en autisme diagnose, har ofte skolegangen, ansættelser eller relationer, hvor de føler sig misforstået eller hvor relationen er ”gået i hårknude”, hvor der tales ud fra 2 forskellige perspektiver/styresystemer.
Når vi, som neurotypiske, møder et nyt menneske i en ny kontekst, begynder samspillet ofte med ”small talk”. ”sikke det regner i dag” eller ”puha der var meget trafik på vej hertil”? Dette gør vi for via intuition at mærke efter hvad det er for et menneske, som vi står overfor og hvilke kommunikationsformer, der vil være passende i denne sammenhæng.
Hvad gør man så, hvis man har en svag mentaliseringsevne eller hvis man ikke kan tyde det usagte eller mærke via intuition, hvilken passende kommunikationsform, der vil virke i den givne situation. Dette vil vække en masse spørgsmål i den autistiske hjerne og bevirker at hjerne kommer på overarbejde og bruger uforholdsmæssig mange ressourcer på at være til stede.
Vi, på SOVI, mener at hvis man som fagprofessionel har forståelse for hvordan den autistiske hjerne fungerer og hvilke redskaber og eventuelt konkrete sætninger, der kan bevirke at mennesket med autisme ikke bliver overbelastet/overbebyrdet i en ny konstellation, så kan vi medvirke til at skabe grobund for en udviklende samarbejde, hvor vi kan få den enkeltes ressourcer i spil og fjerne barrierer for feks. Den enkeltes arbejdsevne.
Et nøgleord i forhold til at mindske kommunikationsmisforståelser i mødet mellem den autistiske hjerne og den neurotypiske er:
FORVENTNINGSAFSTEMNING!!!!!!
Hvis det er uklart, hvad der bliver forventet? Med den autistiske hjerne bliver der spekuleret/overanalyseret på tænkte situationer, som der ikke er forudsætning for at vide (ingen erfaring/ingen mulighed for at vide forventninger)
1 eksempel:
Borger skal mødes med jobkonsulent om en kommende praktikplads:
Jobkonsulent sender en sms:
Hej Thomas. Jeg har fundet en praktik, det bliver mega godt! Vi to skal mødes på onsdag kl.10 på mit kontor, hvor du bare lige skal høre om praktikken.
Sådan en sms kan vække 10.000 tanker hos den autistiske hjerne:
Hvad forventer i, at jeg skal bidrage med? (du skal høre, hvad vi har at tilbyde/fortælle hvad du har af muligheder) = forventes der så jeg skal tage stilling til/skal jeg sige noget?
Den her uklarhed tager rigtig meget energi; eks. Sammenligne med at opstarte på et nyt arbejde uden at få fortalt hvad man skal lave.